Voorwaarden?

Om digitaal te ondertekenen met CodaBox-sign of Twikey, moet het mandaat in MyCodaBox de status 'In Voorbereiding', 'In afwachting van ondertekening' of 'Online Beschikbaar' hebben.

Welke banken?

CodaBox-sign: Argenta, Beobank, CPH, Europabank, ING, Triodos Bank, vdk bank, Viva Wallet

Twikey: Bank Van Breda, Belfius, BNP Paribas Fortis en Crelan (AXA)

Ondertekeningsmethodes?

Afhankelijk van de bank
➞ Meer info over ondertekeningsmethodes in dit artikel

Stappen bij digitale ondertekening

CodaBox

Afhankelijk van de keuze die je maakte tijdens de Registratie van je Boekhoudkantoor zorgen wij al dan niet voor het contact met je klant voor de ondertekening van de mandaten.

Beheer van mandaten door CodaBox? Wij nodigen je klant per e-mail uit om de mandaten elektronisch te ondertekenen. De uitnodiging wordt automatisch verstuurd vanuit onze database.
Opmerking: wij moeten beschikken over het e-mailadres van de klant.

Je voorziet het mandatenbeheer zelf?De status van het mandaat is 'Online Beschikbaar' in MyCodaBox. Wij nemen geen contact op met je klant. Je bezorgt de uitnodiging om de mandaten digitaal te ondertekenen zelf aan je klant.

Je kantoor

Vind de CodaBox-sign of Twikey link op volgende manier:

MyCodaBox > Volmachten & diensten > CODA

Zoek het dossier op waarvoor je de link wil krijgen, klik op Beheer en selecteer één van de volgende 2 opties voor het mandaat dat door je klant ondertekend moet worden:

Je klant is bij jou op kantoor aanwezig?

Gebruik de knop 'Ondertekening nu starten': Een venster van CodaBox-sign of Twikey wordt geopend (afhankelijk van de bank).

Wil je de link via e-mail naar je klant sturen?

Gebruik de knop 'Kopieer ondertekenlink': De link naar de digitale handtekening wordt gekopieerd naar het clipboard. Je hoeft deze dus alleen maar in een e-mail naar je klant te plakken, met een uitnodiging om te tekenen.

Is het mandaat 6 maanden of ouder? Dan is de link mogelijk vervallen. Gebruik de knop 'Vernieuw ondertekenlink', daarna kan je de nieuwe ondertekenlink kopiëren of de ondertekening starten.
Lukt het digitaal tekenen niet? Contacteer helpdesk@codabox.com
Je klantOndertekent het mandaat via CodaBox-sign of Twikey (in geval van problemen, zie de Troubleshooting hieronder)
CodaBoxVerandert de status van het mandaat in 'Bankprocedure' in MyCodaBox
De bankAccepteert het mandaat binnen enkele dagen en activeert de verzending van CODA-bestanden
CodaBoxOntvangt het eerste CODA-bestand en wijzigt de status van het mandaat in 'Actief' op MyCodaBox.

Troubleshooting voor ondertekenaars

Ondervindt je klant moeilijkheden bij het digitaal tekenen van mandaten? Misschien kan de onderstaande informatie helpen. Je kan indien nodig het relevante onderdeel van deze pagina met je klant delen.

Helpt deze informatie niet of zijn er andere problemen die het digitaal ondertekenen verhinderen? Contacteer helpdesk@codabox.com.

CodaBox-sign moeilijkheden? Gebruik Google Chrome
Lukt tekenen via CodaBox-sign niet? Open de link met de browser Google Chrome en probeer het nog eens.
Nog steeds problemen? Contacteer helpdesk@codabox.com.

Voor je van start gaat - test je eID uit!

Wanneer je kiest voor de eID-ondertekenoptie via CodaBox-sign of Twikey, kan je best eerst je eID uittesten om niet voor onverwachte problemen komen te staan.

De test kan je uitvoeren door de eID-software van de overheid die overeenstemt met je Operating System (Windows/Mac/Linux) te installeren.

De procedure is HIER beschikbaar, evenals de download-link.

Twikey: je mandaten digitaal ondertekenen met je eID - hoe werkt het?

Om een mandaat te kunnen ondertekenen met je elektronische identiteitskaart, moet je de Twikey plug-in installeren.

Dit zal gevraagd worden in de ondertekeningsprocedure (wanneer je de Twikey-link opent uit je e-mail).

Volg de onderstaande stappen om deze plug-in te installeren:

Selecteer welke versie van de plug-in geïnstalleerd moet worden om het mandaat te ondertekenen.
Dit is afhankelijk van het apparaat waarmee je werkt.

Een pop-up verschijnt om het bestand te downloaden. Klik op 'Behouden' om de download te starten.

Het bestand 'Trust1Connector' begint nu te downloaden. Wanneer de download is voltooid, open je het gedownloade bestand.

Accepteer de voorwaarden in de licentieovereenkomst en klik op installeren en voltooien van de download:

Klik op Toestemming geven om de overeenkomst te ondertekenen.

Een scherm verschijnt waarin je je eID-pincode kunt invoeren.

Het mandaat werd succesvol ondertekend!

Het proces mislukt na het volgen van de procedure en het installeren van de nodige plug-ins?

Raadpleeg dan het Ondersteuningsdocument voor ondertekenaars met eID: Meest voorkomende problemen

Twikey: Meerdere ondertekenaars?

Zijn er meerdere personen die de volmacht moeten handtekenen? Dit kan als volgt via Twikey:

• Je start het ondertekeningsproces als eerste in Twikey via de link die je ontvangen hebt per e-mail.
  • In de tweede stap vink je onderaan de pagina aan dat er iemand anders moet meetekenen.
  • Je vervolledigt je eigen ondertekening door de procedure volledig te volgen.
  • Nadien zal je een e-mail ontvangen ter bevestiging van je ondertekening (Kennisgeving nieuw document).
    Deze e-mail bevat ook de link die je zelf moet bezorgen aan de 2e persoon die moet tekenen:

Wanneer beide personen de ondertekeningsprocedure hebben doorlopen, zal het getekende mandaat automatisch naar de bank verzonden worden ter validatie.

Geeft de website van Twikey aan dat de link ongeldig is?
Mogelijk is het mandaat 6 maanden of ouder, en is de link vervallen.
➟ In MyCodaBox, ga naar Volmachten & diensten > CODA. Klik op Beheer om naar het mandaat in kwestie te gaan. Klik op de knop Vernieuw ondertekenlink, daarna kan je de nieuwe ondertekenlink kopiëren en aan je klant bezorgen, of de ondertekening nu starten.
Knop 'vernieuw ondertekenlink' voor een mandaat ouder dan 6 maanden
Lukt het nog steeds niet? Contacteer helpdesk@codabox.com. Eén van onze medewerkers helpt je graag verder.

Je hebt onze rubriek troubleshooting geraadpleegd maar hebt nog steeds vragen over de digitale handtekening? Contacteer helpdesk@codabox.com