Wat? Waarom?

Tweestapsverificatie of Two-Factor Authentication (2FA) is een eenvoudige oplossing om je account beter te beschermen. Deze extra beveiligingslaag in MyCodaBox is vergelijkbaar met de tweestapsverificatie die je kent van online overheidsdiensten: je gebruikt je aanmeldgegevens met wachtwoord, en daarnaast nog een bijkomende stap waarbij je via een authenticatie-app een unieke verificatiecode genereert om je aanmelding te bevestigen.

Zo beperk je de kans dat anderen toegang krijgen tot je account en gegevens.

Wat is tweestapsverificatie?

Wat is een authenticatie-app?
Dit is een app die je op een mobiel apparaat installeert en kan gebruiken om verschillende accounts te beveiligen (bijv. e-mail). Wanneer je tweestapsverificatie inschakelt voor je MyCodaBox account, verbind je je authenticatie-app met je MyCodaBox account (via een QR code of een 2FA-sleutel). Vanaf dan zal die app, telkens wanneer je op MyCodaBox inlogt, een tijdelijke 6-cijferige verificatiecode (ook wel TOTP of time-based-one-time-password genoemd) generen. Die geef je in om op je MyCodaBox account in te loggen.

Hoe werkt het in MyCodaBox?

Tweestapsverificatie is niet verplicht voor MyCodaBox. Het is wel sterk aan te raden, om zo je gegevens en die van je klanten nóg beter te beschermen.

Nog geen authenticatie-app?
Download Microsoft Authenticator, Google Authenticator of een andere authenticatie-app naar keuze.
Daarna kan je tweestapsverificatie (2FA) inschakelen voor je MyCodaBox account.

Tweestapsverificatie inschakelen voor je MyCodaBox account
  1. Installeer een authenticatie-app naar keuze (zie hierboven).
  2. Rechts bovenaan in je MyCodaBox omgeving, selecteer onder je e-mailadres de optie 2FA beheren.
    2FA beheren in MyCodaBox
  3. Klik op 2FA inschakelen.
    2FA inschakelen
  4. Gebruik je authenticatie-app om de QR code te scannen of voer in je authenticatie-app de 2FA sleutel in. Klik dan op Volgende op het MyCodaBox scherm.
    2FA inschakelen QR
  5. Op je authenticatie-app verschijnt een 6-cijferige code. Vul die in op het MyCodaBox scherm in het vakje links, en klik rechts onderaan op 2FA inschakelen.
    2FA inschakelen met verificatiecode
  6. Tweestapsverificatie is ingeschakeld. Klik op Sluiten.
    Je toegang tot je MyCodaBox gegevens is nu extra beveiligd.
    Wanneer je de volgende keer aanmeldt, geef je eerst je e-mailadres en wachtwoord in zoals altijd, daarna kijk je op je authenticatie-app: die genereert automatisch een 6-cijferige verificatiecode. Geef die in op het verificatiescherm in MyCodaBox.

Tweestapsverificatie uitschakelen voor je MyCodaBox account
  1. Rechts bovenaan in je MyCodaBox omgeving, selecteer onder je e-mailadres de optie 2FA beheren.
    2FA beheren in MyCodaBox
  2. Klik op 2FA uitschakelen.
    2FA uitschakelen
  3. Voer je wachtwoord in en klik op 2FA uitschakelen.
    2FA uitschakelen wachtwoord
  4. Tweestapsverificatie is uitgeschakeld voor je account. Je hoeft geen verificatiecode meer in te voeren als je de volgende keer inlogt. Je kan 2FA opnieuw inschakelen wanneer je dat wenst.

2FA Troubleshooting

Smartphone verloren of geen toegang meer tot je authenticatie-app?
Je had 2FA ingeschakeld maar hebt nu geen toegang meer tot je authenticatie-app (bijvoorbeeld door verlies van smartphone). Je kan dus geen verificatiecode genereren om in te loggen op MyCodaBox.

➟ Contacteer helpdesk@codabox.com.
Aan de hand van enkele vragen zullen we eerst je identiteit bevestigen. Daarna kunnen we de tweestapsverificatie voor je account uitschakelen. Je kan dan enkel met je e-mailadres en wachtwoord aanmelden.
Nadien kan je de optie zelf weer inschakelen wanneer je dat wenst.

Je wil aanmelden. Waar vind je de verificatiecode?
Je hebt je e-mailadres en wachtwoord ingevoerd om op MyCodaBox in te loggen.
Je moet nu in het volgende scherm een verificatiecode invoeren.
➟  Die code vind je in de authenticatie-app die je gebruikt hebt wanneer je 2FA voor je MyCodaBox account hebt ingeschakeld.
Je authenticatie-app genereert automatisch een 6-cijferige verificatiecode, die gedurende enkele seconden geldig blijft. Daarna verschijnt steeds een nieuwe 6-cijferige verificatiecode. Gebruik dus steeds de meest recente code uit je app en geef die in op het verificatiescherm in MyCodaBox.
Heb je geen toegang meer tot die authenticatie-app, zie dan de instructies hierboven.

Je voert de verificatiecode in maar ze wordt geweigerd?
➟  Kijk opnieuw in je  authenticatie-app:
  • Kijk je in de juiste authenticatie-app? Gebruik steeds dezelfde app die je gebruikte wanneer je 2FA voor je MyCodaBox account hebt ingeschakeld.
  • Heb je de juiste 6-cijferige 'MyCodaBox' code ingevoerd? Probeer opnieuw met de meest recente verificatiecode: geef die in op het verificatiescherm in MyCodaBox.

Je authenticatie-app onthoudt eerder gegenereerde codes, maar die blijven slechts beperkt geldig en worden daarna niet meer aanvaard. Je authenticatie-app genereert steeds een nieuwe verificatiecode. Gebruik dus steeds de meest recente code uit je app.

Tweestapsverificatie voor alle gebruikers in je kantoor?
Elke MyCodaBox gebruiker in je kantoor kan zelf kiezen om 2FA in te schakelen.
Als je admin gebruiker bent, kan je in het menu Administratie > Beheer gebruikers zien welke gebruikers 2FA hebben ingeschakeld.

2FA gebruikers

Heb je nog vragen? We beantwoorden ze graag via helpdesk@codabox.com